Afslanken aan de hand van je DNA?

Even een beetje wangslijm opsturen en een week later worden precies de juiste boodschappen bij je thuis bezorgd! Of je DNA kaart even door de scanner halen en je boodschappenlijst wordt meteen uitgeprint bij de ingang van de supermarkt.

Misschien wordt dat wel werkelijkheid als we goed gaan begrijpen wat de invloed is van ons DNA op lichaamsgewicht. Sinds het bekend worden van de menselijke DNA kaart in 2000 is er volop nagedacht en gefantaseerd over de mogelijkheid om dieetaanbevelingen te doen op basis van iemands genetische profiel. Er is zelfs een nieuw vakgebied ontstaan: nutrigenomics

Op-maat-gemaakt voedingsadvies  
Het idee van op-maat-gemaakt voedingsadvies is echter lastiger gebleken dan gedacht. En daarom is er nu een Europees universitair onderzoek gestart om de huidige kennis over op-maat-gemaakt voedingsadvies in kaart te brengen en onderzoek te doen naar de toepassing van individueel voedingsadvies. Het project heet Food4Me.

Vanuit onze Nooit Meer Overgewicht visie (alle denkbare facetten van ons menselijke bestaan betrekken bij een gezond leven en bijpassend gewicht), is dit dus belangrijk onderzoek.
Het is al jaren bekend dat er een belangrijke link is tussen genen en bijvoorbeeld (gezonde) voeding. Overal in het NMO programma is dat al verwerkt in de verschillende voedingsadviezen. Bepaalde voedingsmiddelen zijn in staat de genen zodanig te beïnvloeden dat ze bijvoorbeeld ‘uit’ of juist ‘aan’ gezet worden. Hierdoor verandert het proces van het ontstaan van kanker, veroudering of obesitas (bv. foliumzuur). Als we daar veel meer over te weten komen kunnen we dus veel beter kiezen wat goed voor ons is. Ons gewicht gemakkelijker op een gezond niveau houden. En daadwerkelijk met een DNA kaart naar de supermarkt.

Food4Me
Innovatief en belangrijk onderzoek steunen we graag bij NMO. Sterker nog we dragen ons steentje bij en zijn onderdeel geworden van een deelproject uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht. De komende zes maanden vul ik vele lijsten in, maak bloed- en wangslijm monsters, ben aan het meten en wegen en laat mijn dagelijkse fysieke patroon analyseren via een speciale apparaatje. Interessant om te doen en het geeft weer extra informatie die meteen gebruikt kan worden om het NMO programma te verbeteren. DNA onderzoek doen is nog even toekomstmuziek, maar het beste van vandaag gebruiken we al, dat spreekt!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail