Afslanken? Wees lief voor je darmen!

afslanken en de darmZe zijn talrijker dan de cellen in het menselijk lichaam: de bacteriën in onze dam.
Ze bepalen mede hoe slank, weerbaar en gezond we zijn – en zelfs hoe we ons gedragen. De geneeskunde kan daar haar voordeel mee doen, stelt hoogleraar Microbiologie Willem de Vos van de Wageningen Universiteit (ook te zien in de TV uitzending van Labyrint).

Darmen: de basis van ons leven, een slank leven   
De darmen zijn een zeer complexe innerlijke wereld, met triljoenen cellen, honderden soorten bacteriën, die gezamenlijk 1,5 kilo wegen en 150 x zoveel DNA materiaal bevatten als wijzelf.
Deze darmflora helpt ons bij verteren van voedsel en bij de afweer tegen ziektekiemen. Sommige soorten zijn zelfs in staat gif uit voedsel te neutraliseren. Verder spelen ze een rol bij aandoeningen als allergie, astma, eczeem, diabetes en ook overgewicht!

Een voorbeeld: Dikke mensen met een verstoorde hormoonbalans (o.a. insuline) krijgen een darmspoeling met darmbacteriën van een slanke donor. En het resultaat? Hun hormoonbalans wordt weer normaal , binnen enkele dagen!

Antibioticagebruik en overgewicht
Er zijn ook minder leuke verbanden: Volgens prof. Knol (de Wageningen Universiteit), zijn er duidelijke aanwijzingen dat antibiotica ook mede verantwoordelijk is voor het optreden van allergieën en obesitas. Door deze geneesmiddelen wordt het soortenrijkdom van de darmflora namelijk negatief beïnvloed. “Vergelijk het met erosie die optreedt in een tropisch woud nadat er een bosbrand heeft gewoed. Je kunt je voorstellen dat iets soortgelijks gebeurt als krachtige antibiotica in de darmen het microbiële leven op zijn kop zetten.” En hoeveel mensen krijgen in hun leven antibiotica voorgeschreven?

Wellicht ook effecten op mentale gezondheid
Uit onderzoek blijkt verder dat er zelfs nog een link bestaat tussen onze mentale gezondheid en een gezonde darmflora. Wat blijkt, angstige muizen transformeren naar dappere muizen nadat ze een darmbacterie transfusie hadden ondergaan. Ze worden minder stress gevoelig. En zoals we weten is stress een belangrijke factor bij het ontstaan van overgewicht!

Hoe beïnvloeden we onze darmen
Het goede nieuws dat voorkomt uit dit alles is volgens Nieuwdorp, internist in het AMC, dat we de samenstelling van onze darmflora ook positief kunnen beïnvloeden: door goede voeding en de juiste bacteriën (probiotica). De darmflora die dat oplevert heeft een gunstig effect op overgewicht en op het immuunsysteem, zoals is aangetoond bij het succesvol behandelen van allergisch eczeem. “Maar we begrijpen nog niet hoe dat precies werkt, nader onderzoek moet dat uitwijzen.”

Hoe doe je dat dan?
Echter, wij van NMO weten dat in de Oosterse (body & mind) geneeskunst ze al heel lang onderkennen dat er een relatie is tussen een goede darmwerking, mentale gesteldheid en allerhande fysiek problemen. Met het drinken van specifiek theemengsels, mentale oefening en aansluitend een gezond dieet worden veel problemen verholpen. Voeding wordt beter verwerkt, de darm is gezonder en er is minder stress.

De 100 punten vragen luiden nu natuurlijk:
1. Waar moet de body & mind aanpak uit bestaan?
2. Welke voeding is de juiste?
3. Welke mentale training moet je gebruiken?

Wij bij NMO denken, na 15 jaar ervaring, dat we het weten.
Nieuwsgierig? Doe mee en verander je gewicht, je gezondheid en je leven!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “Afslanken? Wees lief voor je darmen!

  1. Henk

    Ik heb zelf goede ervaringen met probiotica, ik voelde me al snel beter in mijn vel. Mijn eczeem verdween samen met een paar kilo overgewicht.

    1. linde

      De darmen zijn de basis van ons immuunsysteem. Goed natuurlijk, gevarieerd voedsel is noodzakelijk om het systeem goed te laten functioneren. Maar het beïnvloeden van de darmen met probiotica staat nog in de kinderschoenen. We weten nog niet goed hoe we dat het beste kunnen doen. Een gezonde darmen bevat ca. 1000 verschillende soorten micro-organismen die met elkaar het interieur vormen. Daar even op ingrijpen is sneller gezegd an gedaan. Maar er wordt veel onderzoek gedaan en we weten uit nadere toepassing, bijvoorbeeld in de milieubranche (schoonmaken van verontreinigde gronden) dat er veel potentie bestaat.

Comments are closed.