Stress, eten en afvallen, een vicieuze cirkel?

Veel mensen ervaren dat afslanken, stress en eten een onafscheidelijk trio zijn. Hoe kan dat? En vooral hoe heb je daar zo min mogelijk last van. In deze blog uitleg en vooral wat je kunt doen om dit oude patroon te doorbreken als het weer gebeurd:
3 eenvoudige en vooral praktische tips.

Stress en de evolutie
Stress is een serie van reacties van de hersenen en het lichaam op een situatie die ogenschijnlijk gevaarlijk is. Dieren en mensen bestaan al minstens 500 miljoen jaar. In die tijd is er een zeer effectief systeem ontstaan om te overleven. 100.000 jaar geleden, toen wij in berenvellen over de toendra’s rondliepen, was een hongerige leeuw dagelijkse realiteit. Uiteraard was (en is) een naderende leeuw een goede reden om zo snel mogelijk te vertrekken.

In zo’n gevaarlijke situatie reageert het menselijke systeem door acuut hoge concentraties van stress hormonen [o.a. adrenaline en cortisol] in het bloed te brengen. Deze hormonen zorgen ervoor dat er onmiddellijk brandstof (glucose) voor de spieren beschikbaar komt om te vechten of [in dit geval] te vluchten. De energievoorraden worden in hoog tempo aangeboord om heel snel te kunnen rennen, springen en klimmen. Kort na zo’n vlucht is er dan een reactie van het lichaam om de voorraden glucose weer aan te vullen.

Je krijgt dan zin in eten (en drinken), vooral suiker en vet. Door het eten stijgt de concentratie van suiker in de bloedbaan en neemt ook concentratie insuline toe, waardoor de suikers opgenomen kunnen worden in de cellen. Stress en ‘zin in eten’ zijn dus met elkaar verbonden.

Stress in 2013
Dat was 100.000 jaar geleden, nu, anno 2013 zijn er voor de meeste mensen geen leeuwen meer die bedreigend zijn. Maar onze hersenen en lichaam functioneren nog wel hetzelfde. Stressreacties vinden nog steeds met grote regelmaat plaats, alleen gaat het nu om andere zaken als bijvoorbeeld werkdruk, harde geluiden, slecht luisterende kinderen, parachute springen, deadlines, altijd bereikbaar zijn, EK finale en een strafschop tegen, etc.. Niet echt levensbedreigend. Maar de reactie van ons systeem is nog steeds alsof er een leeuw verschijnt!

Tijdens zo’n stressreactie vindt de energieregulatie zeer snel en intensief plaats. Dat geeft een flinke impact op het lichaam. Als er 1 keer per week ‘een leeuw’ aankomt is dat geen probleem voor het systeem. Maar hoe reageert het als je 8 uur per dag gedurende 10 jaar gestresst door het leven gaat? Blijft het dan nog 100% goed werken?

Het antwoord: nee! Het zeer ingewikkelde systeem van biochemische reacties raakt in de war, gaat kapot en mensen worden ziek. Ze krijgen sluipenderwijs last van chronische problemen als overgewicht en diabetes, hart- en vaatziektes en dementie.

In deze situatie kan ook nog gemakkelijk een vicieuze cirkel ontstaan: veel stress zorgt dat je veel gaat eten / drinken (vooral vet/suiker/alcohol) – het systeem gaat kapot – er ontstaat overgewicht – de externe stress blijft bestaan + er ontstaat interne stress door overgewicht – en door deze stress blijf je te veel eten en drinken!

Wat kan je doen?? … 3 praktische tips
Je kan zelf veel doen. Niet aan het voorkomen van stressreacties, maar wel door te zorgen dat ze van korte duur zijn.

  1. train jezelf elke dag te ont-stressen, ga dagelijks bewegen / sporten zeker als er regelmatige stress is
  2. zorg dat er ‘langzame’ suikers onder handbereik zijn als je toch gaat eten, bv. ongezouten noten en fruit en neem geen alcohol om te ‘ontspannen’
  3. zorg dat acute stress (bv. boosheid) snel verdwijnt door diep via je buik in te ademen (5-10 keer doet wonderen), de trap een keer of 5 keer op te rennen, hout te hakken, te gaan joggen of je muziek keihard aan te zetten.

Ken je deze tips, doe je ze al jaren en heb je toch overgewicht en wil je nu eindelijk eens duurzaam afvallen? …… dan wordt het tijd voor het NMO programma.
Er is een mooie nieuwe video beschikbaar met veel informatie. Je kan hem aanvragen rechts boven aan de pagina.

Wil je weten wat het Nooit Meer Overgewicht programma inhoudt? Kijk dan even hier.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

One thought on “Stress, eten en afvallen, een vicieuze cirkel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *