Jouw stress zorgt voor overgewicht bij je kinderen

stress, afslankenVolgens een studie van het Canadese St. Michael’s ziekenhuis in Toronto (dec. 2013) blijkt er een relatie te zijn tussen de mate waarin ouders stress ervaren en het gewicht van hun kind. De kinderen met gestreste ouders hebben een BMI die gemiddeld twee punten hoger ligt dan die van hun leeftijdsgenoten met ouders die niet lijden onder stress.

In de studie werden 4078 kinderen in de leeftijd van 5 tot 10 jaar 4 jaar gevolgd. Elke jaar is de BMI van de kinderen gemeten. De ouders vulden een vragenlijst in waaruit de mate van stress bepaald kon worden. Er werd bijvoorbeeld gevraagd naar onverwachte gebeurtenissen in het gezin.

Dat stress invloed heeft op ons eigen eet- en drinkpatroon wisten we natuurlijk al een tijdje. Vooral de stress die komt vanuit ons reptielenbrein zorgt ervoor dat we ongecontroleerd blijven snoepen, snacken en te veel eten. En we weten dat het moeilijk is ons instinct onder controle te houden.

Wetenschap is het eens met NMO
Professor Katan (VU Amsterdam) gaat zelfs zover om in KRO’s Brandpunt te stellen dat diëten etc. niet werken omdat ‘onze driften’ de baas zijn.
En daar heeft ie gelijk in vinden wij bij Nooit Meer Overgewicht. Alleen zijn wij het niet eens met zijn stelling dat er niets aan te doen is.

We weten beter: yoga werkt prima, 5 jaar 2 uur per dag oefenen en je krijgt wel degelijk controle over instinctieve patronen. Wie kent niet de ‘Iceman’ die een paar uur in een bak met ijs zit en er hyperfit weer uitstapt. Een paar jaar flink Tibetaanse yoga (tummo) oefenen en je kan het ook!
stress, PPD, afslankenEn naar onze PPDs luisteren, 5 minuten per dag gedurende 3 maanden maakt ook een heel groot verschil. (Eet) verslavingen verdwijnen als sneeuw voor de zon, oude onwenselijke stress worden geneutraliseerd. Enfin, de wetenschap volgt altijd op een afstandje, als ze maar volgen!

Belangrijk uit het onderzoek van de Canadezen is dat de stress niet alleen invloed heeft op ons eigen gedrag, maar ook op dat van onze kinderen. Dat weten we eigenlijk allemaal ook al uit eigen ervaring, maar dat het ook leidt tot overgewicht is wel iets nieuws. Zo’n onderzoek onder ruim 4000 kinderen is wel shockerend! Een extra reden om je stress minder een rol te laten spelen in je leven. Of met andere woorden, minder het slachtoffer te zijn van je eigen gemoedstoestanden (emoties).

Aandacht voor lichaam en geest is noodzaak!
En hopelijk worden steeds meer mensen bewust door al die wetenschappelijke inzichten dat aandacht voor onze geest super belangrijk is, zeker ook als je wil afslanken. Nooit Meer Overgewicht is precies daarom ontworpen. Aandacht voor lichaam EN geest. Zorgen dat we ons minder laat leiden door al die emoties, al dat drama. En natuurlijk ook aandacht voor de rol van emoties in relatie tot eten en drinken (“auw!, mama, ik heb pijn, och kind toch, hier, neem maar een snoepje”).

Als daar schoon schip wordt gemaakt komt er ook veel meer ruimte om lekker gezond te gaan eten (vertellen we een boel over, met tips, trucs en veel meer) en om de juiste beweging te zoeken die bij je past. Je hele leven komt op een ander niveau, gezonder, helderder, meer compassie. En bij mij komt dan de vraag op: Wie wil dat nou eigenlijk niet?

Als je lang en gezond wil leven
Als je het wel wil, schrijf je dan in voor het 3 of 6 maanden programma. Alles wat je kan bedenken is erin opgenomen. Wil je meer uitleg kijk dan naar de NMO video. Wil je zo’n speciale mp3 eens proberen, vraag hem aan via de homepage.
Wil je nog meer uitleg, mail Onno, en als het ingewikkelde vragen betreffen doen we zelfs aan skypen!

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *